top of page
  • Foto van schrijverRachel

Maria Lichtmis

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021


Een van de leukste jaarfeesten vind ik Maria Lichtmis. Voor mij is Maria Lichtmis echt een feest met hoop, een belofte van het licht en de warmte die ik altijd zo mis in de winter.


Het maakt je waakzaam voor de eerste sneeuwklokjes en krokusjes. Op dat het iedere ochtend weer wat sneller licht is en de dagen langzaam lengen. Op het eerste vogelgekwetter 's morgensvroeg.


Met Maria Lichtmis brengen we het licht weer naar buiten, terug naar de aarde. Want we hebben het niet meer nodig. Het licht van buiten wordt steeds sterker en daar hebben we 'genoeg' aan. Het is nog winter maar de eerste bloemen laten zien dat het niet altijd winter zal zijn. Nog even geduld, nog even volhouden en dan begint de lente weer.


Maria Lichtmis vieren we op 2 februari, en klinkt erg katholiek of christelijk, maar voor mij is het dat helemaal niet. Want al ver daarvoor vierden men Maria Lichtmis ofwel Imbolc bij bijvoorbeeld de Kelten als wedergeboorte van het licht. Het was een zuiveringsfeest, een overgang van de winter naar de lente, een nieuw begin.


Pannenkoeken, lichtmiskaarsjes, sneeuwklokkettingen met belletjes en op 'sneeuwklokjesjacht' en een aantal boekjes voorlezen die hierop aansluiten is een hele erge korte samenvatting van onze tradities rondom Maria Lichtmis of Imbolc.


Ik wens je een fijne Maria Lichtmis toe!

284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page