top of page
  • Foto van schrijverRachel

De Vrije School & hoe ons avontuur begon

Ongeveer een jaar geleden, Madison was toen 1,5 jaar - waren Madison en ik op onze eerste vrije speelochtend van de peuterspeelzaal van de Vrije School in de stad bij ons in de buurt.Shannon en ik waren op zoek naar een school voor onze dochter die niet zo prestatiegericht zou zijn, waar ze ook zouden kijken naar haar kwaliteiten en talenten naast het standaard leren. En waar veel ruimte zou zijn voor creativiteit. De ideale school in mijn hoofd. Ik had nooit verwacht dat zoiets ook echt zou bestaan, dit droombeeld van DE school in mijn hoofd waar ikzelf graag op zou hebben gezeten. Er zat niets anders op dan maar alle basisscholen in de buurt af te gaan om te kijken welke het meeste in de buurt van dat droombeeld zou komen..


Gelukkig was de zoektocht kort want daar zaten we dus, in een gezellige 'huiskamerachtig' lokaal met veel hout en natuurlijke, prachtige materialen om mee te spelen. Toen was het er helemaal niet druk en genoeg tijd en ruimte om rond te kijken. (De laatste speelochtend, vlak voor Corona, was stervensdruk!) De andere klassen hadden mooie 'ouderwetse' krijtborden met mooie tekeningen die pasten bij het seizoen en ieder lokaal had een seizoenstafeltje waar ook weer te zien was in welk seizoen we zaten. Alleen de laatste klas had een computer maar verder was er geen enkel scherm te bekennen want daar zitten ze thuis vaak genoeg achter of komen ze er in aanraking mee. Genoeg ruimte voor eigen inbeelding en fantasie, zonder afgeleid te worden. Ze leren er nog handwerken, muziek maken, hebben een moestuin en zijn iedere dag buiten, weer of geen weer. Voor mij voelde het als thuiskomen, Madison vond het erg heerlijk en heeft zichzelf vermaakt totdat we echt weer terug naar huis moesten (een unicum voor mijn kleine mama-hanger). Alleen Shannon moest nog worden overtuigd, maar ging ook opvallend snel.


En zo begon ons avontuur met de Vrije School en de antroposofie, want ook dat hoort er dan bij en ik had er nog nooit van gehoord. Dus moest deze mama maar eens gaan studeren.


276 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page